Остеохондроза на шийните прешлени

Остеохондрозата на шийните прешлени е патологично състояние, при което се появяват дегенеративни промени в костната и хрущялната тъкан.

Дистрофията на междупрешленните дискове може да се развие след 30 години, докато до 40-45-годишна възраст те се наблюдават като изсъхват и се уплътняват.

В гръбначния стълб има 7 шийни прешлени, състоящи се от тяло, израстъци и костна дъга; в центъра на прешлена има дупка, в която е разположен гръбначният мозък. Отделните елементи на гръбначния стълб са свързани помежду си посредством междупрешленни дискове, образувани от ядрото, фиброзния пръстен и междинния слой - хиалиновата плоча (хрущял) . Шийните прешлени, имащи най-малката дебелина на диска, плътно прилепват един към друг; мускулите в областта на шията са доста слабо развити, в резултат на което при редовно усилие може да се получи изместване на дисковете, при което съдовете и нервните стволове се компресират.

Болестта в своето развитие преминава през няколко етапа, през които гръбначният стълб претърпява патологични промени:

етапи на развитие на остеохондроза

1 степен на остеохондроза

Характеризира се с настъпването на разрушаване на междупрешленните дискове. В пръстеновидния фиброз се образуват пукнатини, здравината и еластичността на диска се нарушават, височината му намалява, поради което нервните корени се компресират. Появява се характерна болезнена болка. Понякога на етап 1 (предклиничен) такава болка може да липсва и остеохондрозата се проявява с умерен дискомфорт в областта на шията.

2 степен на остеохондроза

Ако остеохондрозата от 1-ва степен не е била лекувана или лечението не е било ефективно, тогава възниква хронично състояние, което е 2-ра степен на остеохондроза. Болката става постоянна, разрушаването и уплътняването на междупрешленния диск продължава и води до леки изкълчвания на шийните прешлени. При цервикална остеохондроза на този етап може да се развие синдром на падащата глава. Този синдром се характеризира със силна болка и човек трябва да държи главата във фиксирано положение, за да намали болката.

3 степен на остеохондроза

Пръстеновидният фиброз е почти унищожен, което води до усложнения на остеохондрозата - изпъкване (сливане) на междупрешленния диск или междупрешленната херния. На етап 3 на остеохондроза интензивността на болката може да намалее, тъй като засегнатата хрущялна тъкан в междупрешленния диск просто вече не съществува, което означава, че няма източник на болка, но прищипването на нервните корени остава, така че болката има не изчезва напълно.

Причини за цервикална остеохондроза

С възрастта ядрото на междупрешленния диск губи запасите си от влага и също така става по-малко еластично. Тъй като метаболизмът се забавя значително след 50 години, процесите на регенерация в дискове със слабо кръвоснабдяване спират. В млада възраст хиподинамията играе основна роля за появата на остеохондроза в шийните прешлени - пасивен начин на живот, липса на правилно организирана физическа активност.

Фактори, допринасящи за нарушения на кръвообращението в шийните прешлени и междупрешленното пространство, са:

 • дълго шофиране на кола;
 • работа на компютър, дълго седене във всяка позиция;
 • редовно вдигане на тежести;
 • условия на работа, включващи резки движения, завъртане на врата;
 • нарушение на стойката;
 • наранявания на врата и главата;
 • изместване на диска в резултат на спортно обучение;
 • наднормено тегло, което води до голямо натоварване на междупрешленните дискове и дисфункция на цервикоторакалния гръбначен стълб;
 • злоупотреба с алкохол, тютюнопушене, нездравословна диета (поради вредно въздействие върху метаболитните процеси); стрес;
 • хипотермия на шията (например при липса на шал по време на студен период);
 • спане на високи или твърде меки възглавници;
 • наследственост (фамилна анамнеза за гръбначни заболявания).

Честите симптоми на остеохондроза на шията могат да включват:

 • виене на свят, мигреноподобна болка в главата (остра), както и тъпа, притискаща болка във врата (цервикалгия), която може да се увеличи при движение на главата;
 • лумбаго (остра болка, която се разпространява в гърба или ръката);
 • усещане за парене в гърба, сърцето;
 • скованост на врата, ръцете (особено ръцете);
 • намалена подвижност и изтръпване на врата сутрин;
 • усещане за пулсиране в тила;
 • временна тъмнина в очите, шум в ушния канал, понякога припадък;
 • удебеляване на кожата в гръбначния стълб поради пролиферацията на съединителната тъкан.

Диагностика

Най-често диагнозата на лекаря звучи като „остеохондроза на шийните прешлени от 2-ра степен". Защо веднага втората? Факт е, че първата степен не може да бъде диагностицирана поради твърде слаби симптоми. По време на предварителния преглед лекарят определя колко е засегнат гръбначният стълб. За това пациентът се изследва в различни позиции: в хоризонтално положение, седнал, изправен, наклонен. Чрез преброяване на прешлените специалистът се ръководи от анатомичните норми и определя степента на остеохондроза на шийните прешлени. Изследването не се ограничава до визуално изследване - гръбначната деформация лесно се осезава на ръка. Палпацията дава възможност да се определи локализацията на болката и силата на напрежението на паравертебралните мускули. Но въпреки това, за да може лечението на остеохондрозата на шийните прешлени да доведе до положителни резултати, е необходимо да се подложи на хардуерен преглед. Компютърна томография, рентгенова снимка, ядрено-магнитен резонанс - всички тези методи правят диагнозата напълно точна и ви позволяват да изберете оптималния метод на лечение.

Лечение

Как да се излекува остеохондроза на шийните прешлени? Това е грешната формулировка на въпроса, по-правилно - как да се лекува остеохондроза на шийните прешлени, тъй като е напълно невъзможно да се излекува остеохондрозата. Но е напълно възможно да се спре процесът на разрушаване на хрущялната тъкан, междупрешленните дискове, да се отървете от болка и дискомфорт. Но това е възможно само ако лечението е започнало в ранен стадий на заболяването. Ето защо е толкова важно да посетите лекар своевременно.

Лечението на остеохондроза на шийните прешлени трябва да бъде цялостно.

Схемата на лечение може да бъде представена по следния начин:

 • лекарства от групата на НСПВС (нестероидни противовъзпалителни лекарства) за облекчаване на възпалението;
 • спазмолитици - за облекчаване на спазъм;
 • болкоуспокояващи;
 • Витамини от група В;
 • рефлексотерапия;
 • физиотерапевтични упражнения (ЛФК) - премахва болката и възпалението;
 • терапевтичен масаж - възстановява кръвоснабдяването, облекчава напрежението;
 • акупунктура и акупресура.

Но най-важният метод за лечение на цервикална остеохондроза е дозираната физическа активност.

Профилактика на заболяванията

За да се предотврати развитието на цервикална остеохондроза, се препоръчва:

 1. когато седите, не забравяйте да правите петминутни почивки на всеки час, избягвайте стреса на врата,
 2. не правете резки движения на главата, следете стойката,
 3. избягвайте хипотермия,
 4. упражнявайте, плувайте, яжте правилно,
 5. сънят трябва да е на твърд матрак и на ниска възглавница: ъгълът на огъване на врата не трябва да бъде повече от 15 градуса,
 6. след 25 години избягвайте ударните натоварвания на гръбначния стълб (скачане, бягане).