Остеохондроза на шийните прешлени

Сега практически няма хора на възраст над 25 години, които да не изпитват проблеми с гръбначния стълб. Една от най-честите патологии е увреждането на прешлените на шията, което, ако не се лекува, неизбежно прогресира и причинява на пациента все повече и повече дискомфорт.

Какво е остеохондроза

масаж на шията при цервикална остеохондроза

Остеохондрозата на шийните прешлени е дегенеративно-дистрофични промени в ставите и междупрешленните дискове.

С прогресията на цервикалната остеохондроза започват да се проявяват следните симптоми:

 • намалена зрителна острота и слух;
 • изтръпване на езика;
 • с остър завой на врата, потъмнява в очите, замаяно;
 • в задната част на главата се усеща пулсираща болка, която може да излъчва към слепоочията и короната;
 • болка в шийния отдел на гръбначния стълб и раменете, смущаваща пациента дори по време на сън и утежнена от движение или усилие;
 • вратът е схванат, особено сутрин;
 • налягане в гръдната кост;
 • задух, чувство на липса на въздух.

Поради факта, че гръбначният мозък не получава достатъчно хранителни вещества, обхватът на движение, както и чувствителността на горните и долните крайници, намаляват значително.

Причини за цервикална остеохондроза

Предразположението към остеохондроза на шията се наследява. В допълнение, често срещаните причини за развитието на патологията са:

 • небалансирана диета;
 • сколиоза;
 • плоски стъпала;
 • VSD;
 • стрес;
 • наранявания на гръбначния стълб и натъртвания;
 • прекомерна физическа активност;
 • ревматизъм;
 • заседнал начин на живот;
 • наднормено тегло.

Справка! Основната причина за развитието на остеохондроза е нарушение на метаболизма на минералите, което може да бъде свързано с недостиг на калций или хормонални нарушения. Жените често се сблъскват с тази патология по време на бременност и менопауза.

Диагностика

За да се определи степента на дегенеративни промени в гръбначния стълб, се използват следните диагностични методи:

 1. Доплер ултразвук на сънните и гръбначните артерии. Позволява ви да откриете спазматични съдове, както и нарушение на кръвоснабдяването на мозъка и гръбначния мозък.
 2. Аудиография за тестване на функционирането на слуховите органи.
 3. Ултразвук.
 4. КТ и ЯМР на главата и шийните прешлени. Извършва се, за да се оцени площта на лезията, да се провери положението на междупрешленните дискове и да се открие компресия на гръбначния мозък и кръвоносните съдове.
 5. Кръвен тест.
 6. Рентгенова снимка в ранен стадий на патология.
 7. Електронейромиография, показваща наличие на възпаление, прищипване и увреждане на нервите.
 8. Дуплексно сканиране на съдовете на главата.

Справка! Всички тези процедури се правят най-удобно на едно място, където диагностиката се извършва с помощта на модерна апаратура.

Кой лекар лекува

Ако се появят симптоми на цервикална остеохондроза, не можете веднага да започнете лечение. На първо място, трябва да си уговорите среща с невролог. Специалистът ще проведе преглед и след това ще насочи пациента към необходимите изследвания.

Важно! Провеждането на мануална терапия и други видове лечение без предварителна диагноза заплашва с наранявания и влошаване на съществуващите проблеми.

Методи на лечение

След като диагнозата бъде поставена, пациентът може да продължи лечението. Водещи специалисти работят в центъра за лечение и рехабилитация, така че вероятността от усложнения е минимална.

Основният метод за лечение на остеохондроза на шията е мануалната терапия. Специалистът прави масаж, който отпуска врата и раменете, връща прешлените и ставите в естественото им положение и работи за нормализиране на лимфния поток и кръвообращението.

Мануалната терапия често се комбинира с терапевтични упражнения за тонизиране на мускулите на врата. В допълнение, медикаментозното лечение и физиотерапията се използват за премахване на патологията.

резултати

В резултат на терапията нервните окончания се освобождават от прищипване, гръбначният стълб се стабилизира и болката изчезва или намалява. Хиропракторът е в състояние да изправи прешлените и да увеличи разстоянието между повредените дискове, като по този начин елиминира триенето.

Важно! Остеохондрозата от 2 и 3 градуса не може да бъде излекувана напълно. Но терапията и рехабилитацията ще позволят на пациента да възстанови максимално нарушените функции на гръбначния стълб.

Рехабилитация и възстановяване на начина на живот

В лечебно-рехабилитационния център се извършва не само диагностика и лечение на цервикална остеохондроза, но и рехабилитационни мерки. Пациентът напуска центъра здрав и готов да се върне към обичайния начин на живот възможно най-скоро.

Рехабилитацията е насочена не само към възстановяване на функционирането на гръбначния стълб, но и към предотвратяване на увреждане на здравите тъкани. Програмата е съставена, като се вземе предвид тежестта на патологията и наличието на усложнения. Физиотерапевтичните процедури, масажът, упражняващата терапия, приложенията с кал са се доказали добре. Ако пациентът все още има симптоми на патология, му се предписва блокада с лекарства.

Начин на живот с цервикална остеохондроза

За да се избегне рецидив на заболяването, трябва да се спазват следните препоръки:

 • променяйте позицията на тялото поне на всеки половин час;
 • не вдигайте товар с тегло над 5 кг;
 • ходене повече, правене на физиотерапия, плуване, пилатес;
 • за предпочитане е да използвате не чанта, а раница;
 • когато е заседнал, правете десетминутни почивки на всеки час.

Важно! Позицията на човешкото тяло по време на сън е от голямо значение. Трябва да спите по гръб, на ортопедичен матрак със средна твърдост и ортопедична възглавница. В този случай главата и шията трябва да лежат на възглавницата, а раменете трябва да са върху матрака.

Лечението на цервикалната остеохондроза е най-ефективно на ранен етап, така че не трябва да отлагате посещението при невролог. Но е възможно да се спре прогресията на болестта и да се подобри качеството на живот, независимо от степента на увреждане на ставите и междупрешленните дискове. За това е важно да не губите време и да следвате препоръките на специалист.